Yhteyden kuusi K:ta

admin /

Yhteyden kuusi K:ta

Yksinkertainen kaava parisuhteen tai minkä tahansa ihmissuhteen yhteyden lisäämiseen on seuraavanlainen: katsekontakti, kosketus, keskittyminen, kuunteleminen, keskusteleminen ja kikatus.

Oletko törmännyt siihen kokemukseen, ettei toinen ole asiastani tai minusta kiinnostunut? Ellemme hetkeksi pysäytä sitä, mitä olemme tekemässä, luo katsekontaktia, kuuntele aidosti ja aktiivisesti mitä toisella on asiaa, aiheutamme toiselle tuon ikävän torjutuksi tulemisen tunteen.

Muutama vinkki kuuntelemisen taidon opettelemiseen; katso keskustelukumppaniasi ja kuuntele aktiivisesti osoittaen kehonkielellä ja kuuntelemalla keskeyttämättä sekä antamalla tilaa toisen ajatuksien esille tuomiseen.

Tarvittaessa kysy lisäkysymyksiä ja poimi joitakin mielenkiintoisia sanoja tai lauseita, joista voit pyytää kertomaan lisää. Voit havainnoida kehonkieltä, tukeeko se sanallista viestiä vai onko ne ristiriidassa keskenään. 

Kuuntele äänensävyjä, ne kertovat erilaisista tunteista. Toisen läsnäoleva kuunteleminen on myös omien tunteiden tunnistamista. Havainnoi itsessäsi erilaisia tunteita, joita kuulemasi herättää. Ne lisäävät keskusteluun syvyyttä, kun kertoo toiselle, mitä tunteita itsessä heräsi.

Ihminen ajattelee 95% vain omia asioitaan ja itseään. Siksi on välillä haastavaa keskittyä aidosti kuuntelemaan toista. Vanhan viisauden mukaan ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu ja niitä tulisi käyttää samassa suhteessa. 

Pystytkö kuuntelemaan toista neuvomatta, ohjeistamatta, ratkaisematta mitään? En tarkoita tällä sitä, että kuunnellaan sivukorvalla ja mumistaan jotain keskustelun merkiksi. Tarkoitan, että läsnäolevasti kuunnellen toista silmiin katsoen, samalla kuitenkin hiljentyen tilanteen äärelle, kommentoimalla lopuksi vain ”Kiitos kun jaoit. Arvostan sitä.” Se, jos mikä on terapeuttista. Tuolloin voi kokea syvimpien tarpeiden tulleen kohdatuksi ja täytetyiksi. Tulla nähdyksi ja kuulluksi.

 

Kategoriat: Parisuhde